Brina Vogelnik Biography

Brina Vogelnik, pevka, glasbenica, lutkovna animatorka, oblikovalka VK. Diplomirala (2002) in magistrirala (2008) je na ALUO iz plastelinske animacije na smeri Oblikovanja VK.

Sodelovala je v plesnih in lutkovnih predstavah Kinetikon KUD, otroških TV serijah (Bisergora, Pozabljene knjige naših babic) na TV Slovenija, Poučuje klavir v Pionirskem domu, vodi glasbene in lutkovne delavnice. Učila je petje na Akademiji za Ples in ustvarila  glasbo za lutkovne predstave v lutkovnih gledališčih: LGL v Ljubljani in LGM v Mariboru.

Prvič je kot pevka nastopila s skupino Šišenska bajka na festivalu Druga godba (1999), ta pa ji je odprla vrata do prvega albuma Grašcakinja (2002), pri založbi Goga, ki ga je posnela s skupino String.si Vlada Batiste in zanjo prejela nagrado Zlata ptica.

Z zasedbo BRINA (Brina Vogelnik, Jelena Ždrale, Luka Ropret, Drago Ivanuša, Nino de Gleria, Blaž Celarec) je izdala albume Mlado leto (2004), Pasja legenda (2006) in Slečena koža (2011). Zadnji album (2023) To je to! je Draga Ivanušo zamenjal Urban Turjak, kot gosta pa se pojavita Joži Šalej in Metod Banko. Vsi Brinini albumi so izšli pri založbi DruGod in se z njimi vidno uvrstila na zemljevid glasb sveta.

Pasja legenda je kar tri mesece zasedala top 10 lestvice World Music Charts Europe. Pesem Poljanska balada je bila nominirana za skladbo leta za BBC World Service, ki ga je urejal Charlie Gillet.
Kasneje je tudi nastopila v njegovi oddaji.

Leta 2006 je Brina kot drugi predstavnik iz Slovenije v zgodovini nastopila na Womexu – World Music Expo, kar ji je odprlo glasbeno tržišče s turnejami po Španiji, Severni Ameriki in Mehiki. 

Leta 2009 je izdala album z otroškimi pesmimi Bisergora in
ga pospremila s koncertno predstavo BibaMica na koncertu, ki jo igra še danes.

Leta 2014 je z Janezom Dovčem izdala avtorski album Pomladne sanje.

Leta 2018 je z zasedbo Grad gori! (Brina Vogelnik, Barja Drnovšek, Matija Solce, Blaž Celarec) posnela istoimenski album, (Klopotec).

Leta 2021 je sodelovala pri projektu Žalostinke po Razkriško, Vlada Žabota in Rudija Pančurja. Ter z zasedbo Mala mestna muzika posnela album, (ZKP RTV SLovenija).