Brina Vogelnikglas 
Barja Drnovšekviolina, viola, spremljevalni glas 
Matija Solceharmonika, spremljevalni gla
Blaž Celarec – tolkala

Ko ljudska zapuščina sreča ustvarjalnost sestava Grad gori!

Svež in inovativen domač sestav Grad gori!, ki v svoj glasbeni izraz vključuje ljudsko zapuščino iz različnih kotičkov sveta, tradicionalno glasbo s folk motivi, ljudske napeve in pripovedi.

Ljubezen do ljudske glasbe je v novo zasedbo združila štiri vsestranske umetnike: Brino Vogelnik, tekstopisko, glasbenico in pevko, Matijo Solceta, karizmatičnega harmonikaša, fantastično violinistko, klasično glasbenico Barjo Drnovšek in bobnarja, tolkalista, glasbenega producenta Blaža Celarca. Skupaj kot Grad gori! igrajo, ustvarjajo in poustvarjajo ljudske pesmi iz evropskih logov in avtorske pesmi, prežete s strastjo, milino in močjo. Pesmi, polne optimizma, humorja in moči, so luč sveta ugledale, v obliki prvenca ‘Grad gori!’, ki je izšel pri založbi Klopotec.

Album nosi isto ime kot njegovi ustvarjalci: Grad gori!. Na albumu najdemo 10 pesmi; nekatere izhajajo iz domačih ljudskih motivov, druge so avtorske, tretje izhajajo iz Češke, Švedske in Združenih držav Amerike. Album odpre skladba ‘Lars’, švedska ljudska pesem o premožnem Larsu, sledi ji ljudska izseljeniška pesem ‘Amerika’, polna trpljenja izseljencev ob delu v ameriških tovarnah. Tretja, ‘Grad gori’, je slovenska ljudska pesem o kmečkih uporih. Sledi ji stara angloameriška vojaška balada ‘Johnny’, nato ‘Jagoda’, zmes češke ljubezenske ljudske pesmi in slovenske pesmi Otona Župančiča Kanglica. Šesta skladba albuma je ljubezenska pesem ‘Franc’, kateri sledi ‘Lepa Jana’, slovenska ljudska pesem iz časov turških vpadov. Osma skladba albuma je ‘Trdoglav’, v kateri so Grad gori! združili švedsko ljudsko pesem ‘Dansa liten piga’ s slovensko ljudsko pesmijo o Marjetici, ki jo ugrabi Trdoglav. Predzadnja pesem na albumu je avtorska otroška pesmica Vide Jeraj ‘Sončece’, album pa sklene ameriška hribovska pesem ‘Žvižgaj’.

Grad gori! se v svoji glasbi opirajo na izročila narodov sveta, ki jih je h Grad gori! prinesel Matija Solce, ki večino svojih dni preživi na potovanjih in gostovanjih po svetu. Pesmi so, kljub svojemu folklornemu izvoru in vzdušju, angažirane in govorijo tudi o težavah sodobnega časa.

Premiera Grad gori! je bila v Klubu Cankarjevega doma, 30.1. 2018

Brinin zvonki glas se prepleta z energično harmoniko, nasičeno s strastjo, ki se v divjem plesu suče z markantno violino, na ognjevitih bobnarskih valovih različnih ritmov. Že v naslednjem trenutku pa se divji ples umiri in nežno umakne presunljivi melodiji, ki se kot meglica dvigne iznad brbotajočega hudournika.

GRAD GORI:Brina Vogelnik – glas / voice Barja Drnovšek – violina / violin Matija Solce – harmonika / accordion

GRAD GORI:Brina Vogelnik – glas / voice Barja Drnovšek – violina / violin Matija Solce – harmonika / accordion

Fotografije: Nada Žgank

Ovitek_Grad.gori-02.mali

1. Lars
2. Amerika
3. Grad gori
4. Johhny
5. Jagoda
6. Franc
7. Lepa Jana
8. Trdoglav
9. Sončece
10. Whistle/Žvižgaj

Link za album Grad gori!: 
https://gradgori.bandcamp.com